Därför ställs tåg in under stormen Sven

X2000 PÅ ÅRSTABRON

Foto: Rolf Christensen/Scanpix

I dag gästas Krisinfobloggen av Bengt Olsson på Trafikverket. Han berättar varför Trafikverket har beslutat att ställa in tåg under stormen Sven, som just nu drar in över Sverige.

Det finns flera orsaker till att Trafikverket ställer in tåg. Vädret har ofta stor betydelse. Att det är många inställda tåg just nu beror på två olika saker: hård vind och/eller kombinationen av ymnigt snöfall och kyla.

Orsakerna skiljer sig också mellan olika delar av landet. I Syd- och Västsverige är det framför allt risken för hårda vindar som är orsaken till att vi ställer in trafik (eller i vissa fall drar ner den tillåtna körhastigheten).

Två saker som vi tar med i beräkningen när vi ska fatta beslut om inställda tåg är:

1. Hur järnvägen ligger i terrängen, och hur stor risk det är för att exempelvis kontaktledningen kan komma i svängning och till slut brista när ett tåg kör förbi.

2. Om det är tillräckligt ”trädsäkrat” längs bansträckningen. Det vill säga att det inte far ut några träd över ledningar eller spår.

Om vindens medelhastighet ligger på 25-30 sekundmeter kan vi fatta beslut om att minska tågtrafiken, beroende på det som står ovan.

Vid medelvind över 30 sekundmeter ska all trafik ställas in. Vi måste också se till att göra kontaktledningarna spänningslösa. Annars riskerar vi att kontaktledningar rasar ner på signalanläggningar längs banan och slår ut dem.
Förutom att det kan vara farligt att vistas ute (se SMHIs definitioner på vädervarningar som vi följer) ställer vi framförallt in tåg av säkerhetsskäl, för att vi inte ska riskera att bli stående med strömlösa tåg med resenärer ute på någon sträcka.

Snö, is eller kyla i kombination med stark vind är den vanligaste orsaken till att vi kör med minskad trafik. Då behöver vi fokusera på underhåll, till exempel snöskottning vid utpekade växlar, för att klara den trafik som kommer att köra. Det är bättre att den trafik som går kommer fram i tid, än att det blir tåg ”stående på linjen” med allt vad det innebär. En urglesad trafik är också, i och med att det är så tät tågtrafik i Sverige och främst storstadsregionerna, förutsättningen för att man säkert ska hinna ta bort snö och is innan tågen kommer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s