Extrema regn utan förvarning

WEB_INRIKES

Skyfall i Helsingborg, augusti 2013. Foto:Sven-Erik Svensson, Scanpix.

Idag gästas krisinfobloggen av Fredrik Holmberg, chef för SMHI:s hydrologiska prognos- och varningstjänst, som förklarar varför det inte alltid går att förutsäga var och när skyfall kommer att uppstå.

Skyfall, inte sällan i samband med åska, kan leda till lokala översvämningsproblem som kommer snabbt och som är svåra att prognostisera i tid och rum. När det finns tecken på kraftig åska kommande dygn kan en metereologisk varning gå ut. I den varningen fogas ofta text som upplyser om risk för kraftiga vindbyar och/eller risk för skyfall.

Varningen täcker minst ett varningsdistrikt men kan sällan bli mer precis än att möjligen peka ut exempelvis västra eller östra delen av ett distrikt. Åskoväder med dess ibland stora nederbörd kan dock vara betydligt mer lokala än så. Vissa åskväder bildas utan att våra instrument kan ge våra meteorologer någon förvarning om detta och inga andra signaler heller är så starka att det föranleder en åskvarning. Medan det vid andra tillfällen är så tydliga tecken på kraftig åska att en varning är befogad.

Nyckfullt väder och extrema regn
Sommarens nyckfulla väder som kan ge mycket stora regnmängder lokalt är bland det svåraste att prognostisera och i vissa fall kan vi konstatera att vi inte har haft en chans att kunna förvarna om exempelvis extrema regn på över 100 mm. Den 26 juli i år fick delar av Jönköping kring 60 mm på mindre än en timme medan närliggande Huskvarna fick en mer ordinär regnskur.

Vattenskadade byggnader
Dagen efter, den 27 juli, var det Göteborg som fick mer regn på kort tid än vad som kunde rinna undan med efterföljande problem. Den 6 augusti drabbades Forserum av skyfall som ledde till flera vattenskadade byggnader och senare i någon vecka senare var det Söderhamn som drabbades.

I fallet med Forserum gick varning ut för bland annat Jönköpings län om risk för kraftig åska med lokala skyfall och hårda vindbyar medan fallen i Göteborg, Jönköping och Söderhamn inte föranleddes av någon varning därför att ingenting visade på att det skulle bli kraftig åska. Inte heller gavs några indikationer på extrema regnmängder.

SMHI om hydrologiska varningar

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s