Myter om åska

 

Foto: Michael Berggren COPYRIGHT PRESSENS BILD

Foto: Michael Berggren/Pressens bild

I dag varnar SMHI för kraftig åska i sydvästra delen av landet. När jag var liten tvingade min mamma alltid ut mig och min familj i bilen när kraftiga åskoväder drog in över vår by. Där satt vi och darrade som asplöv och räknade sekunder mellan blixt och knall tills ovädret gått över. Men är det verkligen säkrare att sitta i bilen när det åskar?

Det finns många myter och missförstånd om vad som är säkert och inte under ett åskväder. På vår systersajt Dinsäkerhet.se berättar Vernon Cooray, professor vid avdelningen för elektricitetslära vid Uppsala universitet, om några vanliga myter om åska.

Bland annat tror många felaktigt att bilen är det säkraste stället när åskan närmar sig. Många moderna bilar är inte perfekta metallburar där man skyddas från blixten. Tryckvågen från blixten kan slå sönder vindrutorna, och det finns risk för att bilen börjar brinna.

Om man är utomhus är det dock bättre att vara i bilen än utanför. Men man ska inte röra metalldelar inuti bilen, det vill säga det som leder ström.

– Sedan tror vissa att skor med gummisulor skyddar mot blixten – eller att det är farligt att ringa med mobiltelefon när åskan går. Det är inte sant, klargör Vernon Cooray.

Om ett åskväder närmar sig och åskmolnen tornar upp sig bör du klättra ner från höga höjder som exempelvis byggnadsställningar och tak. Det är inte heller lämpligt att flyga drake, bada, vindsurfa eller fiska vid stränder och bryggor. Är man utomhus ska man alltid undvika träd eller höga föremål som blixten kan slå ned i. De flesta som träffas av blixten utomhus har stått under ett träd. Man ska också undvika stora öppna ytor.

Med andra ord är det säkrast inomhus.

Vad gör du när det åskar? Stannar du inomhus eller sätter du dig hellre i bilen, precis som jag brukade göra?

På Dinsäkerhet.se hittar du en checklista om hur du skyddar dig mot åskväder

På Krisinformation.se finns samlad information om åska

Om åska på SMHI:s webbplats

/Emanuel, red.

Annonser

3 thoughts on “Myter om åska

  1. Du sprider själv myter.

    Det är riktigt att en bil är ett mycket säkert ställe att befinna sig på under ett åskväder. Det beror på att man sitter inne i ett karosseri av metall, och att bilen därmed fungerar som det fysikerna kallar en ”Faradays bur”. Den är uppkallad efter den engelske fysikern och kemisten Michael Faraday, som visade att en elektrisk ström alltid följer utsidan av en metallbur, och att det därför inte går någon ström inne i själva buren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s