Om käcka sånger och dåliga odds

Children Ducking Under Desks
Copyright Corbis 1962

Under kalla krigets mörkaste dagar lanserade amerikanska myndigheter kampanjen ”duck and cover”- ducka och ta skydd. Med hjälp av en tecknad sköldpadda och en glad sång skulle barn lära sig att slänga sig under skolbänken om de utsattes för en kärnvapenattack. Man kan lugnt konstatera att en skolbänk inte utgör ett speciellt effektivt skydd vid en direktträff, men det värsta vi människor vet är nog att vara fångade i livsfara utan ens en teoretisk chans att förbättra våra odds. Då är en skolbänk bättre än inget.

En gammal regel i kriskommunikation är att alltid föreslå en åtgärd i samma andetag som varningen utfärdas. Formuleringar som ”alle man på däck”, ”ta betäckning”, ”stäng alla fönster och dörrar”, är exempel där man går direkt på åtgärdsförslaget. Skulle man säga i stort sett samma sak utan att föreslå någonting blir det: ”ni kan drunkna”, ”ni kan sprängas”, ”ni kan förgiftas”. Då antas risken vara större att människor antingen förlamas av skräck eller, när det gäller mindre allvarliga hot, ignorerar faran.

Det tvistas om huruvida ”duck and cover” var en speciellt lyckad kampanj. Den muntra tonen som ackompanjerar de dåliga oddsen är lätt att förlöjliga. Därför vilar ett ansvar på aktörer inom krishantering att tänka igenom vilka råd som verkligen är vettiga, och att helst undvika att försöka bädda in fruktansvärda budskap med käcka sånger.

För vår del gäller det att alltid försöka vara konkreta. Alla texter på Krisinformation.se ska innehålla råd på vad du kan göra för att minska riskerna vi skriver om. Ibland är det förstås lättare sagt än gjort, för vad bör man egentligen göra om en stor rymdsten träffar ens stad inom sju sekunder? Tja, ”duck and cover” kanske tyvärr ändå är det bästa förslaget.

/petter, red

Annonser

2 thoughts on “Om käcka sånger och dåliga odds

 1. Så länge folk inte börjar ifrågasätta ”statens” information kommer ”Duck and cover” att fungera, för vem skall de klaga till när atommolnet svept in dem i evigheten?

 2. Det finns ytterligare information som bör ges i samband med råd och som jag tycker /Peter missar i sin blogg. ”Duck and cover” rådet var naturligtvis inte avsett som skydd mot direktträff av ett kärnvapen. Att ens antyda något sådant är vilseledande och kan man väl närmast jämföras med att man skulle säga att skyddshjälmarna som används vid byggen inte tål en träff av en ett tons järnbalk. Om en borrmaskin tappas från 10 meters höjd i huvudet på någon kan det göra skillnad på liv och död.

  Ett råd om en åtgärd bör åtföljas av resonemanget bakom rådet. I ”duck and cover”, som är ett utmärkt råd, så är det förstås fråga om skydd mot stötvågen från en detonation. Att stå fritt i ett rum när stötvågen når fram och spräcker fönstren och för med sig allehanda skräp riskerar man att bli perforerad av glasskärvor eller andra hårda material som tryckvågen svept med sig. Amerikanska försvaret hade genom experiment och beräkningar god kännedom om utbredning och styrka hos tryckvågen och kunde säkert uppskatta vilken nytta en efterlevnad av rådet skulle ha.
  Om kampanjen var rätt utformad är en helt annan fråga.

  För några år sedan kunde man i Svt se ett pratprogram där några i andra sammanhang mycket förståndiga samhällsdebattörer förlöjliga en video-kampanj från USA där man rekommenderade husägare att måla husen vita. Detta förslag ansåg dessa geniala analytiker var orsakat av den renlighetsbesatthet som befolkningen led av kopplad till rasfrågan.
  Men här var det förstås fråga om skydd mot värmevågen från bomben. Ett vitmålat hus absorberar mindre värme än ett mörkt hus och har därmed lägre sannolikhet att börja brinna. Även här fanns förstås goda beräkningar om hur mycket bebyggelse som skulle kunna räddas om rådet följdes.

  Så råd om åtgärder bör också innehålla utförliga motiveringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s