Översvämningarna i Centraleuropa: Tyska staten lotsar fortfarande drabbade till krisinformation

I början av juni drabbades flera länder i Centraleuropa av omfattande översvämningar. I Tyskland låg tidvis områden i sydöstra och norra delen av landet under vatten och tusentals människor evakuerades från sina hem. Krisinformation.se följde under händelserna hur myndigheterna arbetade med stöd och information till allmänheten. Här följer ett axplock:
Under översvämningarna använde Tysklands krishanteringsmyndighet Bundesamt für Bevölkerungsschutz und Katastrophenhilfe (BBK) sin webbplats systematiskt för att bistå allmänheten med information om läget.

Allt eftersom vattennivåerna steg i floder som Elbe och Donau uppdaterade Tyskland och andra drabbade länder sin krisinformation till allmänheten. BBK publicerade tidigt kontaktuppgifter till ansvariga myndigheter, tips om skydd mot översvämningar och länkar till myndigheternas realtidskarta för den som ville följa vattenståndet och översvämningarnas utbredning online. Brustna fördämningar och evakueringar av tusentals boende bidrog till allmänhetens behov av bekräftad information om läget.

Följ vattenstånd och väderläge i Europa
Liknande information fanns också hos myndigheter i Ungern, Österrike och i Tjeckien där prognoserna ännu en månad efter översvämningarna visade på risk för stora regnmängder.

Inget 113 13 men kontaktlistor guidar rätt
Det tyska inrikesministeriets stabsorganisation Fluthilfe har en sammanställning av kontaktuppgifter till regionala och kommunala myndigheters information om läget.

Telefonnummer inrättades för personer och företag som drabbats av översvämningar och behövde hjälp med försäkringsfrågor, liksom telefonnummer för den som på något sätt ville hjälpa till i uppbyggnadsarbetet efter händelserna.

Hjälp efter regnet
Efter att vattenståndet i floderna sjunkit undan har myndigheterna i Tyskland fokuserat på att informera om hur drabbade medborgare ansöker om ersättningen och annan hjälp.
De drabbade får också tips om vad de ska tänka på när de ska flytta in i ett hem drabbat av översvämningar. Är gas och el avstängda? Hur säkrar jag bevis för försäkringen? Vad ska man tänka på innan man börjar pumpa ut vattnet i källaren? Frågorna är många.

Mögel, fuktskador och sjukdomar i översvämningarnas spår
Den tyska motsvarigheten till Naturvårdsverket Umweltbundesamt publicerade tidigt under händelserna information om översvämningarnas konsekvenser för miljö och hälsa. I skrivande stund, när vattnet så sakta drar sig tillbaka, finns mängder med fakta om hur mögel och fuktskador uppstår, råd om hur en sanering bör ske och hur man minskar riskerna för sjukdomar.
/hansi, red

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s