Norska Kriseinfo om översvämningarna

I dag gästbloggar Kristina Brekke Jørgensen från Kriseinfo.no, vår systersajt i Norge.

22. mai ble store deler av Sør-Norge rammet av flom.  Flommen var varslet og berørte i stor grad områder som med jevne mellomrom utsettes for flom. I en rekke vassdrag ble flommen så stor at den nådde 50-års gjentaksintervall. Det betyr at en flom på denne størrelsen kan ventes å oppstå hvert 50. år.

Flommen var som sagt varslet, og lokalsamfunnene langs vassdragene hadde hatt anledning til å forberede seg. Flommen fikk mindre konsekvenser for liv og helse, men gjorde likevel store skader på hus, eiendom og infrastruktur som vei og jernbane.

Når flommen rammer som den gjorde i mai, oppstår et stort behov for informasjon til befolkningen fra myndighetene. Det som skiller denne hendelsen fra de fleste andre hendelser, er det store antallet av berørte aktører. Flommen rammet fem av nitten norske fylker, som til sammen huser 105 av Norges 428 kommuner.

Her blir viktig informasjon til befolkningen presentert gjennom flere ulike kanaler, av et betydelig antall nasjonale og regionale myndigheter, og ikke minst av et stort antall lokale myndigheter. Kriseinfo.no sin jobb er å samle, sortere, presentere og lede befolkningen inn til denne informasjonen.

Gjennom hendelsen systematiserte kriseinfo.no all myndighetsinformasjonen under tema, slike at det ble lett å finne frem. På siden var det for eksempel innganger til flomprognoser, samlet info om samferdsel, forholdsregler før flom og råd for opprydning, samt råd ved utfordringer med drikkevannsforsyningen.

Kriseinfo.no lagde i tillegg en oversikt over alle berørte kommuner som hadde informasjon til egne innbyggere. I oversikten lenket vi inn til kommunenes nettsider og kontoer på sosiale medier. Mange av kommunene hadde nyttig tilleggsinformasjon som berørte lokale forhold.

En felles inngang til all myndighetsinformasjon gjør det enklere å finne frem til riktig og viktig informasjon, og det kan gjøre oss i stand til å handle raskere og ta mer bevisste valg. På sikt kan samlet og systematisert myndighetsinformasjon bidra til å redusere konsekvenser for hver enkelt av oss når en uønsket hendelse inntreffer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s