Tack krisnörd!

Hej krisnörd!

Ja, DU.

Skrattade du igenkännande nu? När vi är ute och pratar om vår verksamhet gör många just det. Skrockar när vi nämner att en av våra målgrupper och bundsförvanter är krisnördar. Det finns nördar inom allt. Tv-spel. Tidskrifter. Flygplan. Bulldeg. Kriser! Känner du igen dig? Vi tror att det är så. Vi uppskattar om det är så.

Vår huvudsakliga målgrupp är allmänheten. Vanligt folk, oavsett genus, ursprung,  sysselsättningar och bostadsort. Att nå så brett är ingen enkel match. Det handlar om att jobba upp sitt namn, sitt budskap, sina kanaler ut. Och allra viktigast, sin trovärdighet och kontaktbarhet.

Ibland har det fnysts när vi pratar om alla våra twitterföljare. De är 31 000 stycken just nu. ”Det är bara journalister på Twitter,” sägs det ibland. Så bra! För journalisterna hjälper oss att nå ut. Om media nås av vårt budskap och sprider det är vi ett steg närmare det där vanliga folket i Sveriges alla hörn.

Det samma gäller er krisnördar. Ni hjälper oss. Ni bidrar till vår lägesbild, ni tipsar och peppar. Därefter hjälper ni oss att sprida den bekräftade och relevanta information som ni har hjälpt oss att ta fram. Vi vet att vi har många extra hantlangare därute, för det ser vi i vår statistik.

Och för det vill vi säga tack. Tack för att ni hjälper oss att nå Sveriges medborgare med krisinformation! För oss är det faktiskt av helt avgörande vikt.

Trevlig helg!

/Jeanna, red.

Annonser

5 thoughts on “Tack krisnörd!

 1. Visst är vi krisnördar 🙂
  Praktiseras det övningar när El, tele & data ligger nere? Många myndigheter har sn info på webben, men när krisen väl är framme, hur får de tag på informationen? De som bäst behöver den. Vad händer när när det datorbaserade Rakel slås ut? Vilka backuper finns, och hur upptas den viktiga kommunikationen då? Hur når vi ut till innevårnarna med information, och hur kan innevånarna påkalla hjälp utan telefon, mobiler eller I-net?

  • Hej Peter!

   Och tack för din intressanta fråga. Ja, myndigheterna genomför övningar när el, tele och data ligger nere, och det finns olika former av backup. Till exempel kan man tänka sig att sprida flygblad med lantbrevbärare eller högtalarbilar, och kommunerna kan skapa kontaktcenter där man kan info. Påkalla hjälp kan man till exempel göra via Räddningstjänsten, som bemannar deltidsbrandstationer.

   Hör gärna av dig om du funderar på något mer.

   /Jeanna, red.

   • Informationscenter är ju något som Civilförsvars… brukar öva med sina FRG/ KrisKomm-utbildningar och 30-minutersmetoden. En lösning där är att Civil… kör separat radionät.
    I län där det är mer trän än asfalt sitter nästan varenda människa på en jaktradio som kan användas. FRO och radioamatörer kan också hjälpa till.
    Smidigast är ju ändå att lyssna på P4 i din batteriradio.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s