Angående driftstörningen hos TDC

I onsdags drabbades  IT-operatören TDC av driftstörningar som vållade problem i flera viktiga system, bland annat inom sjukvården.  Vi har fått frågor om varför vi inte skrev om störningarna förrän dagen efter, bland annat här. Läs gärna den texten – och här kommer vårt svar:

När IT-operatören TDC varslade om driftstörningar var det tydligt att flera samhällsviktiga sektorer påverkades.

Vi förväntade oss att myndigheter som Post- och telestyrelsen, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällskydd och beredskap snart skulle sammanställa information och informera allmänheten. Och de centrala myndigheterna var väldigt aktiva. Bland annat sammankallades en samverkanskonferens för att skapa en gemensam lägesbild. Men händelsen var komplex och de centrala myndigheternas information till allmänheten dröjde.

Framåt kvällen kom rapporter om att driftstörningarna i stort sett var åtgärdade. Då hade vi fortfarande inte publicerat någon information.

Problemet vi ställdes inför är egentligen ett vanligt fenomen i vår verksamhet. Vi publicerar endast information som är bekräftad av ansvariga aktörer. När frågorna är komplexa är många aktörer ganska säkra på vad som händer. Men vi publicerar inte ”ganska” validerad information. Ibland är det en bedömningsfråga vart gränsen går mellan kvalificerade antaganden och bekräftad information. I det aktuella fallet finns det ytterligare en aspekt. Informationen från TDC var relevant, men kopplingen till problemen som drabbade allmänheten var högst trolig men inte helt bekräftad, under de första timmarna.  Rätt eller fel, vi tar till oss kritiken i vårt arbete för att svara upp mot högst relevanta förväntningar.

/Redaktionen, Krisinformation.se

Annonser

1 thought on “Angående driftstörningen hos TDC

  1. Ping: Krisinformation.se svarar på kritiken från @Centrifugen angående utebliven/försenad information efter driftstörningarna hos TDC

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s