113 13 – nytt informationsnummer

På måndag 11/3 startar SOS Alarm det nya informationsnumret 113 13. I dag gästar Lotta Smith, kommunikatör på SOS Alarm, Krisinfobloggen för att berätta mer om numret.

2007 drabbades södra Sverige av ett kraftigt regnoväder med ett snabbt
och oväntat förlopp.

2008 började marken skaka i Skåne. Det var en jordbävning. Det händer inte ofta i Sverige, men nu hände det.

Vid båda de här tillfällena ökade plötsligt samtalstrafiken till nödnumret 112 lavinartat. Det fanns ett enormt informationsbehov. Vad hade hänt? Hur många var drabbade? Kunde man göra något själv för att hjälpa till? Någon hade kanske också värdefull information för räddningsarbetet. Vid händelsen i Skåne kom det 1 400 samtal under en timme, mot normala 55, till SOS-centralen i Malmö.

Varje år kommer omkring 3,5 miljoner samtal in på nödnumret 112. Hur många som ringde in på 112 men inte kom fram i de ovan nämnda händelserna vet vi inte. Det kan handla om hundratals eller tusentals, som sökte eller ville dela med sig av värdefull information som inte kom fram. Men när 112 blir så hårt belastat tar det till slut stopp, alla samtal kommer inte att kunna besvaras.

På grund av situationer som dessa har vi länge jobbat för att ett nummer för information i kris ska finnas. Det behövs. Och för ungefär ett år sedan fick vi av regeringen uppdraget att ta fram ett nytt informationsnummer, 113 13, som ska vara en hjälp för framförallt kommunerna att kommunicera med sina invånare i en krissituation.

Förutom de situationer där allmänheten har ett stort informationsbehov finns det de som ringer 112 för att de helt enkelt inte vet vart de de ska vända sig. Det kan handla om allt från frågor om den stora stormen som har slagit ut elen till att man vill veta mer om en stor brand. Det är samtal som egentligen inte borde komma till 112 eftersom det kan försena de som verkligen är i nöd från att få hjälp. Nu finns snart ett nytt nummer som ska hjälpa människor i utsatta situationer. Med 113 13 kommer 112 att kunna avlastas och användas för sitt rätta syfte – att hjälpa människor i nöd. Dessutom ger vi landets alla invånare ett nytt sätt att få och lämna information på, det känns bra.

/Lotta Smith, kommunikatör på SOS Alarm

Läs mer om informationsnumret hos Krisinformation.se

Läs mer hos SOS Alarm

Frågor och svar om 113 13

Annonser

4 thoughts on “113 13 – nytt informationsnummer

  1. Jag tycker det är bra med en till kanal för krisinformation, men jag hittar inte svar på många frågor jag har på SOS Alarms webbplats. Vad är det för typ av information som ska lämnas ut och vartifrån kommer informationen som SOS Alarm lämnar ut? Vad är det för information som allmänheten kan lämna, och hur delges berörda aktörer denna information, alltså hur tas viktiga uppgifter om hand? Jag har tagit emot information från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap där jag uppmanas att gå till Krisinformation.se och dess sociala mediekanaler för att få verifierad krisinformation från myndigheter. Får jag samma information från 113 13 och Krisinformation.se?

    • Så här svarar Anna Nyman, chef för enheten för samordning MSB: Vid större händelser när flera centrala myndigheter måste svara på frågorna blir det samma svar hos både 113 13 och Krisinformation.se. Vid lokala händelser kommer 113 13 att hämta information direkt från den kommun det berör.

  2. Hej Lisa! Tanken med 113 13 är att information ska lämnas ut och tas emot när det gäller stora olyckor och kriser i samhället. Självklart är detta en subjektiv bedömning men numret har kommit till för att hantera situationer som stora stormar, vattenläckor och liknande situationer. All information vi lämnar ut är verifierad information och vi gör det på uppdrag av varje kommun (och andra aktörer). Vi har under året genomfört seminarier med landets kommuner och har kontakter gentemot dessa aktörer i det dagliga arbetet med 113 13. Nu vet jag inte vilken kommun du jobbar på, men det är mycket möjligt att vi redan nu har konaktpersoner i din kommun.

    Har du några ytterligare frågor om 113 13 får du gärna kontakta oss på webb@sosalarm.se. Hälsningar, Lotta Smith, SOS Alarm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s