Vad är en kris för dig?

Nästan alla människor har sin egen definition av vad en kris är. Det påverkar också deras förväntningar på vad vi på Krisinformation.se ska skriva om. Några vill gärna att vi skriver om lokala kriser och störningar. Som att deras dricksvatten kan innehålla bakterier, eller att det kan komma giftig rök från en soptipp i deras närhet som har fattat eld. Andra skulle föredra att vi bara skriver om mer omfattande kriser, som stormar som orsakar strömavbrott i flera veckor eller stora jordskalv på en turisttät ort.

Vi tycker att det är viktigt att Krisinformation.se finns även i vardagen. På så vis tror vi att vi fungerar mycket bättre i en större kris. Då är vi samspelta, är bekväma i vårt uppdrag, har ett uppbyggt kontaktnät och är mer kända bland allmänheten. Allt det där som vi jobbar på varenda dag. Att förbereda oss inför den eventuella krisen.

Därför skriver vi inte bara om stora, nationella kriser, utan också om samhällsstörningar, sådant som gör att vardagen inte riktigt fungerar som den ska lokalt. Till exempel bakterier i dricksvattnet som gör det farligt att dricka utan att koka. Eller stora tågstopp som gör att stora mängder människor fastnar i trafiken och inte tar sig hem på kvällen.

På vår sajt finns också information om vad du själv har för ansvar. När du ska resa utomlands, när en stor storm drabbar verksamhet som är viktig för att samhället ska fungera, eller vad du bör göra när utomhustyfonen ljuder. Den här informationen finns därför att det är viktigt att vi i Sverige vet vad vi ska göra om något allvarligt inträffar. Vilket ansvar var och en av oss har, vad man kan göra själv och var man kan hitta hjälp.

Vad är din definition av ordet kris? Och har du koll på vilket ansvar du själv har när något allvarligt händer?

Undrar,

Jeanna, redaktör Krisinformation.se

Annonser

13 thoughts on “Vad är en kris för dig?

 1. SMHI’s klass 2 varningar eller mer. Klass 1 är i princip vanligt väder fast lite kraftigare. Inget att bry sig om med andra ord.

  Det du nämner själv: otjänligt vatten, större trafik olyckor, större avbrott i kollektivtrafiken, större avbrott i tele / internet trafik, utbrott av farliga sjukdommar, specifika terrorhot, massiv ödeläggelse i allmänhet, grov brottslig verksamhet(bankrån m. skjutvapen t.ex.), andra brister i vatten och värmeförsörjning osv

  Det svåra blir att definiera vad som är en personlig eller liten kris som alltså inte behöver finnas på en upplysningsverksamhet som denna.

 2. Jag skriver under på ovanstående! Jag vill att ni rapporterar om det mesta: från den lilla krisen till den stora. Om våra informationskanaler fungerar i vardagen fungerar de också i kris. Fortsätt jobba i samma stil! /Annica, kommunikatör Sörmlandskustens räddningstjänst

 3. Ping: Hjälp Krisinformation.se att definiera kris « Den svenska Argus

 4. Information om klass 1 och -2-varningar är bra och liknande händelser. För mig är ordet kris främst associerat med större negativa förändringar utan uppenbar lösning och utan uppenbart slutdatum.

  Jag tycker ni kan skriva lite om preventiva åtgärder och förberedelser också. Framför allt för att normalisera det arbetet så man inte ses som ”konstig” bara för man väljer att ha några dagars konserver och ett elaggregat hemma för oförutsedda händelser. Vore kul att läsa om positiva exempel också där grannar gått ihop och löst en kris tillsammans, och liknande.

 5. För mig är kris en händelse som, oavsett om den är väntad eller ej, bryter det vanliga levnadsmönstret, medför negativa konsekvenser utöver obehag och som är svår att rätta till.

  Ok, det var rätt abstrakt men när det händer något konstigt som kan skada flera människor och är svårt att hantera menar jag att det är en kris. Kriser omfattar allt från en person till hela världen, konsekvenserna kan vara allt från starkt psykiskt obehag till dödsfall.

  I allmänna ordalag skulle jag säga att en kris drabbar fler än en familj och medför, eller riskerar att medföra, bestående skador på de inblandade.

  En intressant del av ovanstående är att händelsen ska vara konstig. Krisen är alltså beroende av attityden till omvärlden. Räknar många med att elen alltid är tillgänglig blir det kris om den inte är det. Räknar vi med att elen försvinner ibland, att det är vanligt, så har vi sätt att hantera det och det blir bara ett irritationsmoment.

  Så, kriser uppstår ur att vi inte skaffat oss resurser att hantera det som kommer vår väg.

  Jag tänker mig att jag har ansvar att hantera det som drabbar mig och som kan hanteras av mig personligen som att klara bränslestopp, ett par dagars elavbrott eller något dygn med förorenat vatten.

  Samhället antas nog ansvara för större och långvariga kriser. Om ett större raffinaderi havererar måste samhället fixa fram bränsle för det är inget jag kan hantera själv. Samma sak om elavbrottet blir långvarigt eller vattnet förblir förorenat. Då flyttar ansvaret från individen till samhället.

  Det är intressant att fråga sig om det är sant att samhället klarar att hantera de potentiella kriser vi förväntar oss att det ska ta hand om. Om inte, hur ska jag hantera det? Är vår tilltro till och våra förväntningar på samhället realistiska idag? Är ens de förväntningar vi som följer era rekommendationer har realistiska?

  Jag önskar att ni tydliggör vilka förberedelser man bör göra för att uppfylla sitt ansvar. Samarbeta med dinsäkerhet.se och gör tydliga checklistor vad man behöver för att klara det som förväntas.

 6. Finns det någon hos er som funderar över mera långvariga kriser som t.ex. brist på livsmedel när oljeutvinningen börjar avta ordentligt och det blir brist på fordonsbränsle som påverkar jordbruk och transporter. Det ligger väl en 15-20 år framåt i tiden kan jag tro……hur ser vår beredskap ut då?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s