Tänk på katastrofen?

Runt om i Sverige finns kyrkor med inskriptionen Memento mori – tänk på döden. Kyrkohistoriker daterar sedvänjan tillbaka till medeltiden, genom reformationen fram till våra dagar. Att en av historiens tyngsta institutioner använt en så dyster uppmaning i nära tusen år säger någonting om världen vi lever i. Dessutom kan man lugnt slå fast att en slogan inte behöver vara glättig för att vara framgångsrik.

Nu planerar vi en marknadsföringskampanj. Det är en intressant process eftersom det gäller att rannsaka vad vi egentligen vill att folk ska tänka på när de ser de tre kronorna i vår logotyp.

Memento cladis – tänk på katastrofen?

Nja, om sanningen ska fram vill vi nog inte att folk ska tänka på katastrofer till vardags, även om det skulle rendera bättre besöksstatistik för oss. I den bästa av världar skulle vi inte behövas överhuvudtaget. Men för att stoppa de stora katastroferna, för att mildra kriserna och för att undvika en och annan fallgrop – skadar det inte med en gnutta krisberedskap. I vardagen handlar det om enkla saker, som att exempelvis behålla den gamla batteridrivna radion, och kolla att batterierna funkar. Och det är därför vi vill föra ett samtal om de här frågorna, i sociala medier och andra sammanhang. Internt handlar det om att mödosamt bygga ett system som pallar trycket om det smäller ordentligt.

Skulle den stora katastrofen drabba oss kommer den sannolikt att präglas av stor förvirring. Myndigheter och medborgare kommer att springa om varandra i jakten på information som håller tillräckligt hög kvalitet för att man ska våga agera på den. Evakuera eller inte evakuera? Namnlistor på de döda? Vem bär ansvar?

Då vill vi upprätthålla dialogen, även om vi vet att det kommer att bli svårt. Vårt viktigaste uppdrag är att informationen som myndigheterna sitter inne med ska vara lättillgänglig för alla. Och att informationen ska vara begriplig. Då kan en vettig portal till myndigheternas krisinformation vara livsviktig. Och därför tänker vi behålla vår gamla slogan ”Din ingång till myndigheternas krisinformation”, även om det vore coolare att återanvända en kriskommunikationsklassiker från medeltiden.

/petter, red

1 tanke på “Tänk på katastrofen?

  1. Eget ansvar är viktigt vid katastrofer. Vi kan inte räkna med att samhället kan ställa upp. Var och en kan börja fundera på HUR jag kan hjälpa mig själv vid en katastrof.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s