Om beredskapen för det oväntade

Arbetet bakom kulisserna i krisberedskapens tjänst handlar om förberedelser, förberedelser och förberedelser. Redaktörerna på Krisinformation.se är ofta iväg på övningar och seminarier där olika scenarier diskuteras. Eländen som pandemier, terrordåd, kemikalieolyckor och kärnkraftshaverier sorteras upp i prydliga powerpoints och analyseras över en plastmugg automatkaffe i någon myndighets konferensutrymme. Risker och hot, som förhoppningsvis aldrig inträffar, stöts och blöts år ut och år in.

Men ibland dyker det oväntade upp. Bland rubriker som översvämning, skogsbrand eller oljeutsläpp listas det oväntade som en olyckskategori bland alla andra där på powerpointen.

Egentligen är det helt logiskt. Målsättningen med de flesta system i den här branschen är att de ska kunna hantera alla händelser på ungefär samma sätt. Krisinformation.se försöker i princip jobba likadant oavsett om det rör sig om en trafikolycka, jordskred eller tsunami. Ambitionen är förstås att vi ska fungera, även om vi blir totalt överrumplade av något vi aldrig hade kunnat föreställa oss.

Men det oväntade förtjänar ändå en speciell plats bland kategorierna. Vi deltar i olika myndighetsnätverk där vi förbereder oss för förväntade risker och hot. Men vilka myndigheter borde ingå i nätverket för det oväntade? Och hur borde seminarierna, konferenserna och övningarna se ut?

Frågan är inte helt oseriös. Våren 2010 hade några historiker koll på den ”stora torra dimman” i Europa år 1783, som hade sitt ursprung på Island. Det fanns tekniker som hade koll på hur flygplansmotorer kan skadas av vulkanaska. Den organisation som kunde lägga ihop ett och ett hade tjänat många viktiga dagar när flygtrafiken fick problem efter vulkanen Eyjafjallajökulls utbrott.

Det är därför arbetet bakom kulisserna i krisberedskapens tjänst även handlar om samordning, samordning och samordning. För vem vet vilka konstellationer av experter och myndigheter som snabbt måste skakas ihop vid nästa oväntade kris?

/petter, redaktionen

3 tankar på “Om beredskapen för det oväntade

  1. Pingback: Ingen höjd beredskap inför jordens undergång | Krisinformation.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s