Några reflektioner efter snöovädret

Stockholmarna vaknar denna morgon i en riktig vinterstad. De pulsar längs bilgatorna, packar sig som sillar på tunnelbanorna, skakar av sig snön och försöker så gott det går att fortsätta som vanligt.

Långt från storstäderna har det kommit några salta kommentarer om att nollåttorna överreagerar när det snöar, att normalt vinterväder knappast kan definieras som en kris och att det minsann snöade mycket mer i Västerbotten häromdan.

Det är klart att vi tar intryck av den typen av invändningar. Och det är klart att det inte ska spela roll att redaktionen råkar ligga i Stockholm.

Men igår jämförde vi prognoserna med vad vi såg utanför vårt fönster. Vi fick reda på att skolor stängde när personalen ringde våra kollegor och bad dem hämta sina barn för att lärarna inte kunde ta sig till jobbet.  Vi bekräftade att vägarna var ofarbara när kollegorna inte kunde hämta barnen utan fick ringa runt till grannar och släktingar och be om hjälp.

På väg hem blev det uppenbart hur små marginalerna är i en storstad. Trafiksystemen är redan ansträngda i vackert väder. Minsta stopp och tusentals personer trängs snabbt ihop på perrongerna farligt nära kanten.

Men på väg hem var det även uppenbart hur alla dessa tusentals personer värnar om varandra. Främlingar krokar tag i varandra så att ingen halkar ner på spåret, grannar börjar skotta andras uppfarter, folk pulsar ut i lågskor för att skjuta på bilar som fastnat.

Och även om myndigheter och trafikoperatörer har ett tydligt ansvar är det lätt att konstatera att lösningarna ofta finns på den individuella nivån. Sociala medier svämmade över av ideella erbjudanden om skjuts, tips om vad som fortfarande fungerar, eller skämt som värmer när vinden viner. Det var nästan som om lite småstadsstämning blåste in i storstaden.

/petter

Annonser

3 thoughts on “Några reflektioner efter snöovädret

  1. Intressanta betraktelser, bland annat detta att när det snöar hjälps folk åt… Men samtidigt återigen något som slår fast att det som händer i övriga Sverige ofta inte ”finns” för de som bor i nollåtta-området. För de reflektioner du gör nu, har ”lantisar” gjort väldigt ofta, tidigare vintrar. Och i de andra större städerna är det svårt att förstå stockholmares ointresse när det snöar och vardagen blir krånglig. För det som hänt är verkligen inte nytt, för någon annan än vissa stockholmare. DET är också skälet varför många som inte bor i Stockholm har svårt att ha någon större sympati just denna gång. IRL, liksom…

  2. Varför man har lågskor när det är 30cm snö är helt obegripligt. Klä på er ordentligt så är lite snö inga som helst problem. Och lär er köra så fastnar ni inte med bilen. MJUK gasfot och planerad körning är att rekommendera. Är det en hal backe framför dig, stanna nedanför och vänta tills det är fritt så du inte behöver stanna där det lutar som mest.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s