Samverkansdag om hamnbranden i Halmstad

Hej allihop!

I går var jag, Jeanna, i Halmstad på en samverkansdag om den stora branden som bröt ut där den 21 september i år. Känner ni inte till den kan ni läsa mer här och här. Över 350 personer från kommuner, länsstyrelser och andra myndigheter var på plats för att få veta mer om hur Halmstads kommun arbetat under den krisartade helgen.

Jag och kollega Marcus Årskog på Dinsäkerhet.se fick äran att prata om våra webbplatsen. Hela dagen filmades och finns här. Marcus och jag pratar en timme och 23 minuter in i eftermiddagspasset.

Jag tänkte också berätta kort varför Halmstads agerande under branden gynnade även oss.

Nyttan med snabb kommuninformation

Vid det här laget har många av oss hört talas om att det brann ganska rejält i Halmstad för drygt två månader sedan. Eftersom brandröken som i viss mån gick ut över staden var giftig berörde den många människor i närområdet. Flera Viktigt meddelande till allmänheten, så kallade VMA, utfärdades under helgen. Ett VMA är ett meddelande som går ut i radion och bryter alla sändningar vid en allvarlig händelse. Det rullar också högst uppe i bild på tv. Budskapet är ofta att allmänheten i ett visst område ska stanna inomhus och stänga sina ventilationssystem. I extraordinära fall, som hamnbranden i Halmstad, hörs även en signal i utomhustutorna. Läs mer här. För oss på Krisinformation.se är alla former av VMA:n tillfällen då vi agerar snabbt för att sprida vidare information från SOS Alarm och berörd kommun.

Orsaken till att många har hört talas om just den här branden, som uppstod i en lagerbyggnad med flertalet explosiva ämnen, är att Halmstads kommun delade information om händelsen på ett mycket snabbt och effektivt vis. De talade med media, publicerade på sin webbplats och förde dialog på Facebook och Twitter. Dessutom hann de med att direktsända från händelsen. Ett arbete som var mycket uppskattat bland både invånare och andra som följde händelsen på håll.

Kommunens handlingskraft uppskattades inte minst av oss på Krisinformation.se, som fick en mycket enkel uppgift när det gällde informationsspridning. Vi använder oss enbart av bekräftad myndighetsinformation i våra nyheter och ska alltid länka direkt till källan, den ansvariga myndigheten. Det fanns alltid uppdaterad information att hänvisa till i kommunens egna kanaler och därför kunde även vi snabbt servera våra läsare relevant och bekräftad information.

Och det är just det som är vår uppgift. Vi ska inte vara snabbast, men det vi säger ska vara sant och det MÅSTE komma från hästens webbmun. Samtidigt vet vi att de flesta kommuner sliter för att få ihop det som det är, inte minst under kris. Därför blir exempel som det här extra härliga att se. Tack Halmstads kommun för att ni underlättade för oss att genomföra vår uppgift den där helgen i september!

Hur kommunen arbetade får ni veta mer om i filmerna från igår.

Härlig torsdag, allihop!

/Jeanna

Annonser

2 thoughts on “Samverkansdag om hamnbranden i Halmstad

  1. Hur hade gått om vinden hade legat annorlunda?
    Vilka resurser hade använts till att evakuera och avspärra riskområden?
    Sen Beredskapspolisens avveckling har polismyndigheten inte tillräcklig bemanning för att hantera en så massiv evakuering och avspärrning, Hemvärnet får inte användas med den lagstiftning vi har idag

    • Hej Mats!
      Det är omöjligt att svara på hur läget hade blivit om vinden hade legat annorlunda. Som tur är var turen med Halmstad i det här fallet. Vi kan tyvärr inte svara på vilka resurser de har, utan får be dig att vända dig till kommunen med den frågan. /Jeanna, red.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s